Artikeln publicerad: 090127
Av med nattmössan och ta ansvar för försvaret, alliansen

- Rapporter om att en tredjedel av armén ska läggas ned och hälften av stridsvagnarna skrotas går rakt emot de diskussioner som fördes för bara en vecka sedan i på Folk och Försvars sälenkonferens. Yrvakna försvarspolitiker talade då, i spåren efter Kaukasus-krisen, om att Sverige behöver värna sin territoriella integritet. Nu verkar de dock gått och lagt sig igen och sussar sött medan nedmonteringen av försvaret bara fortsätter. Allianspolitiker, ta nu av nattmössan och visa på en ansvarsfull väg framåt för försvaret. Det säger Charlie Weimers, förbundsordförande, i en kommentar.

- Försvarsministern måste gentemot sina allianskollegor tydligt deklarera att försvarsmakten intar en särställning i rollen som den yttersta garanten för säkerhet mot yttre hot. Gör klart att ambitionerna för försvarsmakten måste mötas av en motsvarande resursförstärkning. Alliansen borde ta sitt ansvar och satsa de resurser som krävs för att försvarsmakten ska kunna värna den svenska integriteten.

- Det är dags att slå fast att Sverige ska ha ett försvar som både kan värna den svenska integriteten och delta i internationella insatser. Det finns inget naturligt motsatsförhållande mellan dessa två ambitioner, utan den motsättning som vissa hävdar finnas mellan dessa två mål utgår helt ifrån tesen att försvarets budget inte kan förstärkas.

- Behovet av ett starkt, effektivt och snabbt försvar betonas numera av nästan alla försvarspolitiker. Men väldigt få är beredda att göra upp med dagens politik, som innebär att försvarets flexibilitet inte kombineras med motsvarande slagkraft. Riksdag och regering bör nu ge frågan den tid som krävs för att kunna presentera en långsiktig strategi.

Pressmeddelande från: Kristdemokratiska Ungdomsförbundet