Artikeln publicerad: 090127
Anneli Hulthén vill se ökad satsning på biogas

Västsverige ska bli världsbäst på biogas. Det menar Anneli Hulthén (s), kommunstyrelsens nya ordförande i Göteborg. Nu vill hon skapa ett kluster kring biogas som sätter Västsverige på världskartan.

Under måndagen samlades ett hundratal aktörer inom biogas på en kick-off inför 2009 arrangerad av Biogas Väst. Deltagarna, som var representanter från både företag, organisationer, kommunala bolag, och forskarvärlden, fick bland annat lyssna till vad Anneli Hulthén tror om biogasens framtid. Den politiska viljan visade sig vara stark när hon uttalade en målsättning för 2009.
- Vi vill skapa ett världsledande kluster för biogas i Västsverige där alla aktörer ingår. Jag tror på det här. Vårt arbete med att öka biogasproduktionen har bara börjat, säger hon.

Anneli Hulthén var en av de pådrivande politikerna till projektet Biogas Väst som drivs inom Business Region Göteborg (BRG) med syfte att öka användningen av biogas. Och hittills har det visat sig vara en god satsning.

När projektet startade, år 2001, fanns det fem tankställen för biogas i landet. Numera finns det 37. För nio år sedan var 800 gasbilar i bruk, idag är motsvarande siffra i Västsverige ca 7 500. I hela landet finns numera 17 000 gasbilar. På samma sätt har produktionen av biogas tiofaldigats sedan Biogas Väst startade.

Nu vill Anneli Hulthén se en fortsatt snabb utveckling av allt från produktion av biogas till att fler tankställen byggs och att fler bensindrivna bilar ersätts med biogasbilar.
- Vår utgångspunkt är att biogas är något vi är bra på här i Västsverige, och det är en otrolig möjlighet som vi ska ta vara på. Och när vi dessutom sätter ihop de olika perspektiven, klimatarbetet och sysselsättningen, ser jag att vi är på rätt väg, säger hon.

Det blir nu en av Biogas Väst uppgifter att skapa detta kluster. Men mycket mer finns med på agendan under året som kommer. Bland annat planeras en inventering tillsammans med Västtrafik i ett flertal västsvenska kommuner för att se var man kan satsa på fler biogasbussar.

Den 7-9 september står Biogas Väst värd för en internationell konferens med fokus på biogas.
Under 2009 kommer också landets första tankstation med flytande biogas att öppnas. Flytande biogas används som bränsle i lastbilar och målet är att ha 24 sådana tankställen i landet inom en snar framtid.
- Vi har nu byggt upp en plattform. Ett nytt steg i utvecklingen blir att få igång en hel industri kring biogasen, säger Göran Värmby, ordförande i Biogas Väst.

Pressmeddelande från: Business Region Göteborg