Artikeln publicerad: 090127
Gemytlig start på utbyte

Under gemytliga former, och med förhoppningar om ett flerårigt vänskapligt utbyte, träffades i helgen socialdemokrater från Götene respektive den tyska staden Uedem.

De tyska gästerna anlände till Götene på fredagskvällen. Sedan följde ett omfattande program under lördagen, och strax innan hemresan kunde Olaf Plotke, ordförande för socialdemokraterna i Uedem, sammanfatta:
-Jag tycker att detta har varit en mycket bra start på vårt utbyte. Vi hoppas nu på besök från Götene under våren.
Fredrik Larsson, internationell ledare för socialdemokraterna i Götene, fyllde i:
-Den här helgen har visat att det här utbytet har en framtid. Det känns mycket roligt att vi börjat bygga en relation mellan våra partier, och det är en känsla som vi alla har, sa han.

Samma mönster

Programmet under lördagen inleddes med en föreläsning av Lars Redman, tidigare oppositionsråd i Götene. Han berättade utförligt om de olika politiska nivåerna i Sverige.
-Om man förstår systemet så vet man hur det är uppbyggt på såväl riksnivå som den regionala och kommunala nivån eftersom det följer samma mönster.
Redman talade om riksdag och regering på riksnivå, om regionfullmäktige och regionstyrelse på den regionala nivån och om kommunfullmäktige och kommunstyrelse på den kommunala nivån.
Han berättade även om hur man arbetar inför ett val inom den lokala partiorganisationen.

Miklagård

Dagen fortsatte med studiebesök på Götenes nya demensboende Ceciliagården samt på en av avdelningarna på Götene Äldrecenter. Gästerna från Tyskland kunde konstatera att det i Sverige finns betydligt mer personal räknat per boende.
Vidare följde studiebesök på förskolan Miklagård där Åsa Karlsson, som även arbetar aktivt i utbytet, visade runt och berättade om hur man arbetar.
Programmet medgav även att man kunde göra en tur för att se på hällristningarna vid Flyhov och Husaby kyrka. Leif Olson berättade både om hällristningarna och om kyrkan.

Svenska diktare

Till kvällen serverades ett svenskt smörgåsbord, vilket uppskattades mycket. Att gästerna på detta sätt fick ta del av något typiskt för Sverige.
Stor uppskattning rönte även underhållningen, där Leif Olson i ett program lyfte fram svenska diktare som Gustaf Fröding och Carl Michael Bellman. Olson ledde allsång på tyska och återkom efter en paus i Bellmans skepnad och framförde sång och spelade på luta.

Fredrik Larsson