Artikeln publicerad: 090126
Tänd ett ljus - och släck alla andra!

Den 28 mars skall det bli mörkt i Sverige. Då genomför Världsnaturfonden sin årliga manifestation för klimatet. Den kallas "Earth Hour" (Jordens timma). Alla uppmanas släcka ljuset under en timma, kl 20.30-21.30.

Men det kan bli i mörkaste laget att ha alla lampor släckta. Så tänd ett stearinljus under tiden. I gamla tider före glödlampans tid brukade man "kura skymning" när mörkret föll på. Prova det under en timma och visa att du bryr dig om klimatfrågan. Det kan bli en tydlig signal från jordens alla folk till FN när man samlas i Köpenhamn i december i år för att rädda klimatet åt oss och kommande generationer.

Över 240 städer i 62 länder har redan anmält sig till denna manifestation. Här i Sverige har Kungen lovat släcka fasadbelysningen på Slottet i Stockholm och Drottningholms slott.
Självklart måste alla 49 kommuner i Västra Götaland göra gemensam sak och släcka all belysning som inte krävs för rena säkerhetssyften. 1 700 lågstadieklasser har bestämt sig att gå med. De hör till den generation som kommer att märka av klimatförändringar som ett resultat av minst 20 års slöseri med energin.

Det kan vara svårt att hitta enkla sätt att visa att vi bryr oss om klimatet. Men här finns ett enkelt sätt, släck lamporna. Få saker är så enkla och lönsamma som att spara på energin, inte bara under denna timma. Det minskar elräkningen och ökar chanserna för att klimatet inte går helt över styr. Ta fram almanackan och boka in tiden, 28 mars kl 20.30-21.30.

Per Olov Blom - Ordförande i miljönämnden - Västra Götalandsregionen