Artikeln publicerad: 090123
Cykeln näst vanligaste sättet att ta sig till jobbet



Bilen är det dominerande sättet för svenskarna att ta sig till jobbet. Men nästan var femte svensk väljer istället cykeln. Få väljer att åka kommunalt. Det visar en undersökning från försäkringsbolaget If.

If har frågat 3 613 personer i Sverige mellan 18 och 65 år hur de tar sig till sin arbetsplats eller skola. Nästan hälften - 47 procent - väljer bilen, men 18 procent eller nära var femte, cyklar till jobbet. Kollektivtrafiken hamnar först på tredje plats med 13 procent.

– Bilen är en central och viktig del av människors vardag. Det är en stor utmaning att hitta lösningar som kan förena behovet av individuella färdmedel med framtida miljömål, säger Caroline Uliana, pressansvarig på If.

Undersökningen visade på stora skillnader mellan länen. Stockholmarna använder inte så överraskande kollektivtrafiken mest – 44 procent tar buss eller tunnelbana till jobbet. Västernorrland har flest bilburna med 57 procent, men också högst andel som går till jobbet – 17 procent. I Västerbotten cyklar hela 31 procent till sin arbetsplats.

Så tar man vi oss till arbete eller skola:

1. Bil: 47 procent
2. Cykel: 18 procent
3. Kollektivtrafik: 13 procent
4. Går: 10 procent
5. Annat sätt: 1 procent

Arbetar inte/arbetar hemifrån: 11 procent

Pressmeddelande från: If P&C Insurance