Artikeln publicerad: 090121
Färgstark blomma ska hjälpa barn i tuffa tider

Insamlingen börjar den 21 april, men redan nu kan vi se att barn valde rosa och röd som årets majblommefärger. Majblomman har en viktig roll när det gäller att hjälpa barn som har det besvärligt, och i finanskrisens kölvatten följer ökade behov av bidrag för att få ihop vardagen.

Mycket färg och massor av blommor. Vitt i alla nyanser - till och med sådana som ser ut som misslyckade tvättar... Det är två av trenderna våren och sommaren 2009 enligt Lotta Ahlvar på Moderådet.
- Det är jätteroligt att kunna presentera årets majblomma som är så färgglad, säger Lena Holm, generalsekreterare för Majblomman, Sveriges största barnhjälpsorganisation. Ju fler blommor som barnen säljer desto fler barn som har det besvärligt kan få hjälp.

Sedan 1998 är det Svenska Moderådet som sätter färg på majblomman. Det görs sedan i fjol tillsammans med barn. Detta är ett av flera sätt där barn kommer till tals i projektet "Hallå, hör på mig!", som Majblomman driver med hjälp av medel från Allmänna Arvsfonden. Avsikten är att utveckla metoder för hur yngre barn ska komma till tals.

Majblommans insamling startar den 21 april genom att barn säljer majblommor i två veckor

Aktiviteter genomförs runt om i landet för att bekämpa barnfattigdom i Sverige. Dessförinnan har barn kunnat öva sig i rollspel och lära sig mer om barns rättigheter genom studiematerialet "En riktig kompis" som Majblomma har tagit fram för skolor och scoutkårer.

Barns villkor i tuffa ekonomiska tider

Vart femte barn bor i en familj som har svårigheter med att klara mat och hyra. Och många går omkring med ont i magen av oro för vad som händer i spåren av finanskrisen, uppsägningar och arbetslöshet. Försäkringskassans förseningar drabbar dessutom många barnfamiljer. Varje dag vräks två barn.

- Vi går in i en besvärlig lågkonjunktur och väldigt många barn kommer att behöva hjälp, säger Lena Holm. Jag hoppas därför att vi samlar in 50 miljoner kronor i år, gärna mer.

Majblomman delade inför julhelgen ut närmare 5 miljoner kronor i bidrag till familjer som hade behov av mat, julklappar och vinterkläder. Pengarna behövs. Det är många barnfamiljer som har det besvärligt.

1990-talets lågkonjunktur slog hårt mot barnfamiljerna, först genom den drastiskt ökade arbetslösheten sedan genom nedskärningar inom familjepolitiken. Förhållanden under barn- och ungdomsåren har stor betydelse för både den psykiska och fysiska hälsan under hela livet. Det är därför viktigt att värna barnens arenor och inte dra ned på förskolor, skolor och fritidsverksamhet.

- Avgifter i skolan är ett problem för många barnfamiljer. Ett annat problem för resurssvaga föräldrar är glasögon till barnen. Landstingen ger alltför låga bidrag till små barns glasögon och inga bidrag alls under skolgången vilket gör att barn i ekonomiskt utsatta familjer inte kan följa med i undervisningen, avslutar Lena Holm

Pressmeddelande från: Majblommans Riksförbund