Artikeln publicerad: 090121
Körkortslagstiftningen reformeras

Regeringens särskilde utredare chefsrådmannen Björn Hansson överlämnade i dag betänkandet "En reformerad körkortslagstiftning. Genomförandet av tredje körkortsdirektivet" till infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Utredningen har bland annat haft i uppdrag att göra en översyn av körkortsförfattningarna och analysera hur EG:s tredje körkortsdirektiv ska genomföras i svensk rätt.

- Med utredningens förslag tas ytterligare steg mot en säkrare trafikmiljö genom att viktiga förändringar av körkortsreglerna föreslås, kommenterar infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Utredningen föreslår till följd av tredje körkortsdirektivet att vissa nya körkortskategorier ska införas t.ex. för moped klass I (AM) och för mindre lastbilar och bussar (C1 och D1). Vidare ges en möjlighet att med B-behörighet köra tyngre släp. Traktorkortet ska enligt utredningens förslag tas bort. Körkort(lägst AM) kommer enligt förslaget att krävas för att få köra traktor. För den som redan har behörighet att köra traktor gäller detta även i fortsättningen.

Vid privat övningskörning för körkortsbehörighet kategori B ska en elev bara behöva gå introduktionsutbildning tillsammans med en av sina handledare om flera ska godkännas.

Systemet med läkares anmälningsplikt förbättras. En läkare ska kunna anmäla dels den som av medicinska skäl är olämplig att ha körkort, dels den som sannolikt är olämplig och som motsätter sig vidare utredning.

Det ska vara möjligt att besluta om alkolåsvillkor för körkortsbehörighet även för personer med alkoholproblem som inte kört onyktra.

Om en utbildning för persontransporter med inriktning bussförare respektive taxi införs i gymnasieskolan är det enligt utredningen möjligt att sänka lägsta ålder för att framföra buss förvärvsmässigt och för att erhålla taxiförarlegitimation till 18 år.

Utredningen föreslår även vissa regelförenklingar för trafikskolorna. Endast trafikskolansvarig och trafiklärare måste finnas vid en trafikskola.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 19 januari 2013, vilket är det datum då det tredje körkortsdirektivet ska börja tillämpas. Betänkandet kommer nu att sändas ut på remiss.

Pressmeddelande från: Näringsdepartementet