Artikeln publicerad: 090120
Svenskarna blev fler under 2008

Dåligt semesterväder året innan gav rekordmånga barn under våren

Sveriges befolkning fortsätter att öka, men utan invandring skulle vi vara en befolkningsmässigt krympande nation. Det visar en färsk sammanställning över befolkningsstatistiken i landet 2008 av informations- och upplysningsföretaget InfoTorg. Totalt sett blev vi ca 73 000 personer fler i Sverige under 2008.

Fler nyfödda

Antalet nyfödda fortsätter att öka. Totalt föddes drygt 109 000 småttingar under året, vilket är ca 2 500 fler än året innan men samtidigt nästan 20 000 fler än för tio år sedan. Jämfört med samma period 2007, var månaderna mars, april och maj 2008 riktiga högtrycksmånader vad gäller antalet nyfödda. Kanske kan det dåliga semestervädret i juli 2007, som på flera håll i landet var en rekordkall och blöt sommar, ha bidragit till de många vårbarnen förra året.
(Sommaren 2006 bjöd däremot på en av de varmaste somrarna på över hundra år som jämförelse).

Utan invandring krymper Sverige

Antalet avlidna och utvandrade förhåller sig relativt konstant över åren; 92 000 personer lämnade jordelivet under året och drygt 46 000 lämnade Sverige för att utvandra. Samtidigt fick vi ett tillskott på 101 000 invandrade personer som tillsammans med antalet nyfödda bidrar till att vi trots allt är en växande nation. Januari och mars är de månader med högst dödstal, och flest invandrare registreras i september.

Statistiken är intressant på så sätt att det väcker intressanta frågeställningar kring varför det ser ut som gör. Man kan ju till exempel undra varför det är 18 procent fler som avlider i mars än i september och varför det föds så många fler barn vissa månader under året, kommenterar Patrik Attemark, VD på InfoTorg.

Total sammanställning över befolkningsstatistiken månadsvis finns här

Pressmeddelande från: InfoTorg AB