Artikeln publicerad: 090116
Flera sjukdomar hotar utländska hittehundar



I veckans avsnitt av Uppdrag Granskning uppmärksammades några av de problem som hänger samman med importerade hittehundar från medelhavsländerna. Reportaget var skrämmande och belyste framför allt risken för sjukdomen Leishmanios. Men hoten är fler än så. Förutom Leishmanios hotar bland annat hjärtmask, könssjukdomen Brucellos samt parasiten Babesia canis, som sprids av den bruna hundfästingen.

Sedan år 2002 har Agria Djurförsäkring regelbundet informerat om de risker som är kopplade till att adoptera hittehundar från medelhavsländerna. Detta för att det är en vanlig missuppfattning att den veterinärbesiktning och de vaccinationer som föreskrivs av Jordbruksverket och ombesörjs av de frivilliga organisationerna garanterar att hunden är frisk.

- Jordbruksverkets regler är formade för att smitta inte ska spridas till människor. De fungerar utmärkt för hundar som lever ungefär som de svenska. Men herrelösa gatuhundar kommer i kontakt med helt andra sjukdomar som kan ligga latenta länge, säger Lotta Gunnarsson, veterinär på Agria Djurförsäkring och veterinärmedicine doktor i parasitologi.

Agria uppmanar de som funderar på att adoptera en utländsk hittehund att ta reda på riskerna.

- Sorgen att ha ett sjukt djur är stor. Det kan dessutom bli kostsamt. Ingen försäkring ersätter sjukdomar som funnits innan försäkringen tecknats, inte ens om hunden då var symptomfri, säger Lotta Gunnarsson.

Sverige förskonad från många sjukdomar

Hjärtmask är en parasit som förekommer i dessa länder. Den sprids av myggor som inte finns i Sverige och kan leva i 4-5 år i hunden. En smittad hund får symptom på allvarligt hjärtfel och behandlingen kan vara riskfylld för hunden.

Brucellos är en könssjukdom som ännu inte finns i Sverige. Smittade hundar kan föra smittan vidare i flera år och orsaka aborter och infektioner. Ibland orsakar den inflammationer i skelett och hjärna med förlamning och andra rörelsestörningar som följd. Det förekommer också att människor smittas.

Den bruna hundfästingen trivs i vårt svenska inomhusklimat. Den förökar sig lätt och är extremt svår att bli av med. Precis som den svenska fästingen sprider den smitta. Den är bärare av parasiten Babesia canis, som är ovanlig i Sverige. En smittad hund kan få feber, blodbrist, leverskador och förstorad mjälte. Sjukdomen är ofta svårbehandlad och kan leda till döden.

I Sverige är vi relativt förskonade från flera av de sjukdomar som hotar lösdrivande hundar i länder runt medelhavet. I takt med att importen av hittehundar från dessa länder blir vanligare ökar också risken för att dessa sjukdomar kommer till Sverige.

Pressmeddelande från: Agria Djurförsäkring