Artikeln publicerad: 090116
Ekonomisk buffert oroar svenskar



4 av 10 svenskar oroar sig över sin ekonomi och lika många planerar att öka sitt sparande, enligt en undersökning Nordea publicerar idag.

Drygt 40 procent av svenskarna oroar sig för att förlora sin ekonomiska buffert. Framförallt låginkomsttagare är oroliga för arbetslöshet och förlorad inkomst.

- Ett sätt att minska sin oro är att ta kontroll över sin ekonomi genom att göra en budget och att bygga upp ett sparande, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Förra årets finansiella oro har gett ett nyvaknat intresse för den egna privatekonomin. Närmare 2,4 miljoner svenskar känner ett ökat intresse för sin privatekonomi inför det nya året. 16-25-åringarna är den åldersgrupp som visar störst ökat intresse för sin privatekonomi. 40 procent av dessa uppger också att de vill börja spara eller öka sitt månadssparande.

Kvinnor och män har delvis olika syn på sin ekonomi och vad de planerar för åtgärder. Kvinnor känner större oro medan männen är mer tillbakalutade. Undersökningen visar också att kvinnor är mer osäkra på vad de behöver göra för förändringar.

De svenskar som hyr sitt boende kan tänka sig flera åtgärder för sin privatekonomi såsom ökat sparande, extra arbete samt att flytta till ett billigare boende.

Sedan mätningen i mars 2008 så har oro för allmänna prisökningar ökat, närmare hälften av svenskarna, 44 procent, är oroliga för stigande energipriser. Flera svenskar kan nu också tänka sig att dra in på barnens aktiviteter för att spara pengar.

I undersökningen som Nordea låtit Synovate utföra har drygt 1 000 svenskar i åldrarna 16-65 år intervjuats.

Pressmeddelande från: Nordea AB