Artikeln publicerad: 090116
Han är Västra Götalands mest spelade musikskapare

Stim, musikskaparnas organisation, har tagit fram fakta om vilka medlemmar i olika län som fått flest musikverk spelade under de senaste tre åren. I Västra Götaland kom Christer Lundh överst på listan med 250 olika verk framförda under perioden.

Under slutet av 1970-talet hade Christer Lundh en kort artistkarriär i bandet Lundh & Norell. Men det var först när han i mitten av åttiotalet satsade på låtskrivandet, som han kände att han hittat rätt.

- Artistkarriären var resultatet av senpubertal rockdröm. Jag trivdes mycket bättre som låtskrivare eftersom det gav mig större koll och kändes lugnare.

Under femton år skrev Christer musik tillsammans med Mikael Wendt. Det var en produktiv låtskrivarduo som försåg ett stort antal
schlagerartister och dansband med musik.

- Eftersom vi var flitiga och disciplinerade kunde vi livnära oss uteslutande på att skriva musik. Vi hörde under tiotalet år till de mest anlitade låtskrivarna i dansbandsgenren i Sverige och Norden.

Christer och Mikael skrev musik till flera av de största dansbanden i Sverige: Sven-Ingvars, Vikingarna, Thorleifs, Arvingarna, Lotta & Anders Engbergs orkester med flera.

Christer har också deltagit med sex låtar i fyra melodifestivaler. Det mest kända bidraget är antagligen Fyra Bugg och en Coca Cola som tog Lotta Engberg till en förstaplacering i Melodifestivalen 1987.

För några år sedan slutade Christer skriva musik. Han är numera journalist, men hans musik spelas fortfarande, nu av en ny generation dansband. Han ångrar inte att han bytte yrke, även om han kan sakna vissa delar av musikskaparrollen.

- Ja, den rent kreativa processen och skaparglädjen, men inte det administrativa arbetet runtomkring.

FAKTA OM CHRISTER LUNDH
Bor: i Mariestad
Född: 1954
Mest känd för: Fyra Bugg och en Coca Cola
Ansluten till Stim sedan: 1979
Antal verk i Stims register: 587

FYRA LÅTAR AV CHRISTER LUNDH

Tillsammans
Skriven tillsammans med Mikael Wendt. Framfördes av Midnight Band i Melodifestivalen 2000.

De ensammas promenad
Skriven tillsammans med Mikael Wendt. Låg på Svensktoppens förstaplats 16 veckor i rad. Inspelad med Arvingarna.

Bôrna rap
Skriven tillsammans med Mikael Wendt för Revymakarna. Framförd av Rulle Lövgren, Laila OK & Pappa Di.

Sommar i Sverige
Skriven tillsammans med Mikael Wendt. Inspelad med Sven-Ingvars och med flera andra band.

Stims Undersökning är baserad på framföranden i Sverige och utlandet under åren 2005-2007, och avser både livespelningar och framföranden i radio, tv och on-line. Undersökningen tar däremot inte hänsyn till ersättningarnas storlek eller hur många gånger som ett och samma verk spelats. Resultatet visar alltså endast hur många olika musikverk musikskaparna fått framförda under perioden.

Pressmeddelande från: Stim