Artikeln publicerad: 090115
Viltolyckorna ökade kraftigt 2008

Under 2008 anmäldes 40 035 trafikolyckor till Polisen, där vilda djur varit inblandade. Det är en ökning med nästan 5 000 olyckor jämfört med 2007.

Den största relativa ökningen av antalet olyckor sker där vildsvin är inblandade. Under den senaste tvåårsperioden har ökningen varit drygt 140 procent. Ökningen gäller inte enbart vildsvin utan vi ser att antalet trafikolyckor med vilt ökar med samtliga djurslag, vilket är oroande, säger Olof Ersgård, ordförande i Viltolycksrådet.
Trots att antalet viltolyckor har ökat så har antalet omkomna människor minskat med två personer.

Statistiken för 2008 talar sitt tydliga språk

Älgolyckorna ökar

Under 2008 anmäldes 5118 trafikolyckor till Polisen med älgar inblandande. Det är en ökning med 483 olyckor jämfört med 2007. Olyckorna har ökat i samtliga län utom i Örebro, Gävleborgs, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län.

Hjortolyckorna ökar

Under 2008 anmäldes 916 trafikolyckor till Polisen med hjortar inblandande. Det är en ökning med 246 olyckor jämfört med 2007. Olyckorna har ökat i de län där hjort förekommer utom i Stockholms och Gävleborgs län som tillsammans har minskat med 4 olyckor.

Rådjursolyckorna ökar

Under 2008 anmäldes 30 982 trafikolyckor till Polisen med rådjur inblandande. Det är en ökning med
2 739 olyckor jämfört med 2007. Olyckorna har ökat i samtliga län utom Uppsala, Södermanlands, Gotlands, Blekinge, Dalarnas, Jämtlands och Norrbottens län.

Vildsvinsolyckorna ökar

Under 2008 anmäldes 2 464 trafikolyckor till Polisen med vildsvin inblandande. Det är en ökning med
881 olyckor jämfört med 2007. Olyckorna har ökat i samtliga län där vildsvin förekommer utom i Värmlands län som 2007 hade 3 olyckor och i år ingen.

Rovdjursolyckorna ökar

Under 2008 anmäldes 43 trafikolyckor till Polisen med rovdjur inblandande. Det är en ökning med
8 olyckor jämfört med 2007

- När viltolyckorna ökar så kraftigt är det viktigare än någonsin att trafikanterna är uppmärksamma och medvetna om att det finns vilt på och vid våra vägar, säger Lars Sävberger, verksamhetsledaren i Nationella Viltolycksrådet.

Om en viltolycka inträffar ska man i första hand ta hand om eventuella skadade och varna andra trafikanter genom att sätta ut en varningstriangel. Dessutom måste olycksplatsen markeras. Markeringsremsor kan hämtas på Bilprovningens stationer och innehåller värdefull kontaktinformation om olyckan är framme. Om man inte har en markeringsremsa går det bra att markera olycksplatsen med hjälp av det man har till hands. Det viktiga är att platsen är tydligt märkt så att man lätta kan hitta den igen.

Föraren är också skyldig att snarast anmäla olyckan till Polisen genom att ringa 112 och lämna en tydlig vägbeskrivning till olycksplatsen, påpekar Lars Sävberger.

(Enligt jaktförordningens 40 § är du som förare skyldig att snarast anmäla till Polisen och märka ut olycksplatsen vid kollision med björn, varg, järv, lodjur, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn).

Pressmeddelande från: Nationella Viltolycksrådet