Artikeln publicerad: 090115
Regeringen förbjuder all användning av kvicksilver i Sverige

Regeringen har idag beslutat att införa ett generellt förbud mot kvicksilver. Förbudet innebär att tandfyllningar med dentalt amalgam upphör och att varor som innehåller kvicksilver inte längre får släppas ut på den svenska marknaden.

- Sverige går nu före för att ta bort och skydda miljön från icke-nedbrytbart kvicksilver. Förbudet är en stark signal till övriga länder och ett svenskt bidrag till målsättningarna i EU och FN att minska både användning och utsläpp av kvicksilver, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Regeringens beslut innebär att varor som innehåller kvicksilver inte får släppas ut på den svenska marknaden. I praktiken innebär det att alternativa tekniker måste användas i tandvården, vid kemisk analys och i kloralkaliindustrin. Kemikalieinspektion får ett bemyndigande att meddela föreskrifter om undantag eller ge dispens i enskilda fall.

Avfall som innehåller kvicksilver kommer med regeringens beslut kunna slutförvaras i djupa bergförvar i andra EU-länder. Den svenska marknaden för farligt avfall är liten. En statlig utredning konstaterade i våras att det finns existerande förvar för kvicksilverhaltigt avfall i exempelvis Tyskland som väl motsvarar de krav på säkerhet som ligger bakom svensk lagstiftning. Ett nytt svenskt förvar skulle däremot bli ca 15 gånger dyrare än deponering i befintliga anläggningar i EU. Remissinstanserna har delat utredningens slutsatser.

- Vi sänker inte säkerhetskraven när vi nu möjliggör för gemensamma lösningar och tar tillvara på erfarenheter från närmare 40 år med att lagra kvicksilver inom EU. Avfallet ska föras till ett djupt bergförvar med höga säkerhetskrav. I enlighet med principen att förorenaren betalar har ägarna till avfallet ansvaret att se till att ett bergförvar kommer till stånd och betala för det, säger Andreas Carlgren.

Möjligheten till slutförvar i andra EU-länder ger bättre incitament för det önskvärda utvecklandet av säker, storskalig teknik för stabilisering av kvicksilverhaltigt avfall.

Sedan början av 1990-talet har det varit förbjudet i Sverige att tillverka och sälja vissa kvicksilverinnehållande varor, t.ex. termometrar och andra mätinstrument samt elektriska komponenter.

De nya reglerna träder i kraft den 1 juni 2009.

Pressmeddelande från: Miljödepartementet