Artikeln publicerad: 090114
Nytt HUS-avdrag för fler jobb

Det skatteavdrag regeringen presenterade i början av december skickades idag ut på remiss. Genom att utvidga systemet med skattereduktion till att även omfatta reparationer, underhåll samt om- och tillbyggnad vill regeringen öka efterfrågan på arbetskraft. Åtgärden kan också minska svartarbetet inom byggsektorn.

Det nya hushållsskatteavdraget (HUS-avdraget) kommer att omfatta både hushållsarbete som till exempel tvätt, städning och barnpassning, samt reparations- och ombyggnadsarbete som till exempel målning och tapetsering.

Remisstiden för promemorian löper ut den 6 februari 2009. Regeringen kommer sedan att lämna en proposition till riksdagen i slutet av mars 2009. Reglerna föreslås träda i kraft i juni 2009 men ska gälla även reparations- och ombyggnadsarbeten som har utförts och betalats från och med den 8 december 2008.

Enligt regeringens förslag ska skattereduktionen riktas till den som har det egentliga underhållsansvaret för sin bostad. I linje med detta föreslås den gälla reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad av småhus, ägarlägenhet eller bostadsrätt. Hyresrätter omfattas alltså inte av reformen.

De villkor som gäller för skattereduktion för hushållsarbete kommer att omfatta även denna typ av arbeten. Detta innebär till exempel att det totala underlaget får uppgå till 100 000 kronor under ett beskattningsår. Då blir det totala HUS-avdraget 50 000 kronor per beskattningsår. HUS-avdraget införs permanent.

Regeringen har tidigare föreslagit att ett nytt system för skattereduktion för hushållsarbete ska införas den 1 juli 2009. Systemet, som kallas fakturamodellen, innebär bland annat att köparen av tjänsten får skattelättnaden direkt vid köpet. I promemorian föreslås att detta system ska gälla för alla tjänster omfattade av HUS-avdraget.

Pressmeddelande från: Finansdepartementet