Artikeln publicerad: 090112
Chrysler storsatsar på elbilar

Den amerikanska bilindustrin ställer nu sig själv inför ett paradigmskifte som saknar motstycke och utvecklar nya tekniker snabbare än någonsin.
Chrysler LLC visade på mässans pressdag ett helt modellprogram med elbilar, där den första ska gå att köpa i USA redan nästa år.

Redan på 2008 års upplaga av Detroitmässan visade Chrysler upp ett antal konceptbilar med alternativa drivlinor. Men sedan dess har allt gått fortare än någon kunnat ana, och nu är det nästan el för hela slanten.

Dodge Circuit EV: 100% el - 100% sport.

Den mest pulshöjande av Chryslers bilar är tveklöst Dodge Circuit EV. Den helt eldrivna sportbilen som visats i olika idéversioner känns nu väldigt produktionsklar.

Designen är sportbil fullt ut på alla sätt och att det är en Dodge syns numera tydligt. Siffrorna imponerar. 268 hästkrafter. 0-100 på under 5 sekunder. Och en toppfart på ca 193 km/tim. Men den mest imponerande siffran är noll. Det vill säga utsläppen och bränsleförbrukningen.

Lithiumjonbatterierna ger bilen en räckvidd på 25-30 mil. Vilket gör att den klarar det mesta utom rena långresor. Kombinera det med underbar prestanda, mängder av attityd och ett positivt uppmärksamhetsvärde som lär bli enormt.

Lång räckvidd - inga utsläpp.

Redan i september visade Chrysler upp två prototyper som ska klara den största delen av all normalbilistens körning helt utan utsläpp. Nu kompletteras detta med ytterligare två koncept med samma typ av plug-in-hybrid drivlina.

Den mest extrema är Chrysler 200C EV. En bil som beskrivs som morgondagens sedan. Och där inte bara driften är speciell. Hela bilen är uppkopplad och instrumenteringen är i form av en stor touch-screen.

Men här finns också Jeep Patriot EV. Jeep Patriot är redan idag en av marknadens snålaste SUV´ar. I somras väckte det stor uppmärksamhet när man körde ´´dött lopp´´ mellan Jeep Patriot och Toyota Prius en ´´snålkörningstest´´ i brittisk TV.

Liksom de övriga Plug-In hybriderna som baseras på Jeep Wrangler och Chrysler Grand Voyager drivs de båda av elmotorer som laddas antingen med sladd, eller av den inbyggda lilla bensinmotorn.

Fullt laddade har alla fyra en räckvidd på ca 6 mil, vilket täcker 80% av genomsnittsamerikanens dagliga körning helt utan avgaser.
När och om laddningen tar slut startas en liten bensinmotor med inbyggd generator som 10-dubblar räckvidden till ca 60 mil.

Framtiden är nära

På årets mässa stod det klart att produktionen av de nya bilarna ligger nära i framtiden.
Minst en av modellerna kommer att gå att köpa i USA redan nästa år. Och tre andra ett par år senare. Redan 2013 ska Chrysler ha en halv miljon elbilar i trafik.

- Vårt breda program visar att vi är på väg att ta elbilen hela vägen till våra kunders garage, säger Frank Klegon på Chryslers avdelning för el-fordon - ENVI.

Pressmeddelande från: Chrysler Sweden AB