Artikeln publicerad: 090112
Körupplevelser utan gränser – prestanda som en racerbil



SLR-samarbetet mellan Mercedes-Benz och McLaren kröns nu med en bilmodell som kommer att bli lika legendarisk som den tävlingsförare den är döpt efter; Stirling Moss.

Den nya bilen ger körupplevelser utan gränser – i både bokstavlig och bildlik bemärkelse. Vare sig tak eller vindruta avskärmar förare och passagerare från omvärlden och den kompressormatade V8-motorn på 650 hästkrafter borgar för en acceleration och toppfart som inte står en racerbil efter.

Mercedes McLaren SLR Stirling Moss har fått sitt namn efter den brittiske föraren som bakom ratten på Mercedes 300 SLR under 50-talet vann en rad lopp som Mille Miglia, Targa Florio och Tourist Trophy. Med tio timmar och 48 sekunder håller Sir Stirling, som är det korrekta tilltalet, än i dag världsrekordet på Mille Miglia.



När sådana triumfer skall högtidlighållas går det inte att ta några genvägar. Därför är Mercedes McLaren 300 SLR Stirling Moss komprmisslös. 75 skall tillverkas och kostar cirka 75 000 Euro. Modellen tar över på tillverkningslinan efter SLR Roadster i månadsskiftet maj/juni.



Av allt som är fantastiskt på denna racerbil för gaturbruk är kanske ändå motorn det som imponerar mest. Dess kompressormatade V8-motor ger 650 hästkrafter/478 kW och de slungar iväg bilen på mindre än 3,5 sekunder och sedan fortsätter den att accelerera ända tills visaren lägger sig till ro på 350-strecket.

Luftbroms

Men det går inte bara att köra fort med Stirling Moss, det går också som i fornstora dagar att bromsa effektivt. I likhet med originalet från mitten av 50-talet är dagens version av SLR försedd med en luftbroms bak som höjs upp i farter över 120 kilometer per timma.

Pressmeddelande från: Mercedes-Benz Sverige