Artikeln publicerad: 090112
Ny webbplats ska stärka alla boende

Nu samlas det man behöver veta om boende på ett ställe. I dag, den 12 januari, startar den nya webbplatsen www.omboende.se. Den ska förse konsumenterna med trovärdig och lättillgänglig information om Sveriges största konsumentproblem - boende.

OmBoende är uppbyggd kring de skeden i livet som många går igenom med sitt boende. Det finns avsnitt som handlar om att leta bostad, hyra, köpa, bygga, äga, sälja och flytta. Vare sig man söker sin första egna lägenhet, ska bygga hus eller köpa en bostadsrätt ska OmBoende vara en hjälp på vägen. Om svaret på en boendefråga inte finns på OmBoende ska besökarna lotsas vidare till rätt ställe. OmBoende ska vara en samlad webbplats för alla typer av boendefrågor. Bakom webbplatsen står Boverket och Konsumentverket och OmBoende ger därför information som är garanterat fri från kommersiella intressen och därmed säkrare för den enskilda konsumenten.

Bredare information

– Det nya med OmBoende jämfört med tidigare webbplatser är att vi ger en bredare information som ger medborgarna stöd i många olika situationer, säger Boverkets generaldirektör Janna Valik.
– Vart femte klagomål till kommunernas konsumentvägledare handlar om boendefrågor. Vi hoppas att OmBoende ska hjälpa konsumenterna att bli mer medvetna och att konsumentproblemen därmed blir färre, säger Konsumentverkets generaldirektör Gunnar Larsson.

Bra val

Målet är att webbplatsen ska ge konsumenter den information de behöver för att kunna göra bra, aktiva val på en allt svårare bostadsmarknad. De senaste åren har antalet klagomål om boendefrågor till de kommunala konsumentvägledarna legat på cirka 20 000 per år, enligt Konsumentverkets siffror, vilket gör det till Sveriges största konsumentproblem.

Forum och vägledare

Ett komplement till informationen från myndigheterna är besökarnas eget Forum där de kan ge varandra råd och tips. Två kommunala konsumentvägledare kommer att hjälpa till och ge vägledning i diskussioner där det finns behov.

www.omboende.se har tagits fram på uppdrag av regeringen och är ett samarbete mellan Boverket och Konsumentverket.

Pressmeddelande från: Konsumentverket