Artikeln publicerad: 090109
Världspremiär för nya 335 Coupé



Modernt formspråk med fokus på design och innovativa, funktionella lösningar i kombination med ett lättdrivet skrov som ger möjlighet till god fart med endast en motor. Nimbus 335 Coupé har världspremiär i samband med den internationella båtmässan i Düsseldorf den 17 till 25 januari 2009. Båten är en uppföljare till den i augusti 2008 introducerade 365 Coupé, och ansluter till den helt nya generationen av Coupébåtar som bland annat bygger på det lyckade "sidewalk" konceptet. Sidewalk är namnet på en ny typ av däckslayout där man maximerar gångutrymmet på ena sidan av båten, vilket gör det enkelt att kliva av och på båten samt vistas på däck samtidigt som utrymmet i cockpit och ruff är generöst.



335 Coupé är det andra steget i produktlinjen av den helt nya generationen av Coupémodeller som bjuder på många spännande nyheter. Förutom sidewalk är det mest tydliga ett modernare formspråk, limmade rutor med stor välvd framruta, öppningsbar flushmonterad skjutdörr på styrbordsidan och dubbla takluckor som gör att föraren vid dåligt väder med säkerhet kan få god överblick och samtidigt ge god komfort för övriga ombord.



Den innovativa flushmonterade sidodörren medger maximal gångbredd och stor dörröppning samtidigt som dörren blir en integrerad del i designen. De polyuretanlimmade rutorna i överbyggnaden betyder förutom ett modernt utseende att överbyggnaden får en unik stabilitet och en mycket tyst salong. Dessutom bjuder båten på ett stort akterdäck som ligger i samma nivå som den generöst tilltagna badbryggan och salongen.



Den rymliga salongen, med sina stora plana ytor, upplevs som ljus och modern men samtidigt ombonad, tack vare kombinationen mellan materialvalet för dynor och kuddar och det gedigna träarbetet i salong och cockpit. Förarplats och instrumentering är designad med inriktning mot moderna krav på hög funktionalitet och med val av ytbeläggningar som reducerar ljusreflektioner samt en mycket väl avpassad ergonomisk utformning.



Utvecklingen av 335 Coupe har bedrivits under ledorden; solid funktionell komfort i modern design med miljömedveten produktionsteknik och goda prestanda. Tack vare Nimbus utvecklingsprocess och produktionsteknik (Nimbus Production System), som har stora likheter med bilindustrin, har 335 Coupé tagits fram med fokus på miljömedvetenhet. Vid plasttillverkning används enbart vacuuminjicering som är en sluten tillverkningsprocess och därmed reducerar utsläppen till ett minimum. Produktionstekniken bygger på en ytterform och ett inre membran som ligger mot varandra under vacuum. Undertrycket drar in polyestern mellan form och membran, utan att polyestern exponeras för personal eller omgivande miljö.



Med denna metod, blir kvaliteten i slutprodukten både högre och jämnare. Dessutom blir båten lättare och styvare. Fördelarna medverkar till att båten får god cruising-fart också med en motor, vilket jämfört med andra båtar i samma storlek som för motsvarande prestanda kräver dubbla motorer, minskar såväl kostnad för båten som bränsleförbrukningen. Som en direkt följd av den minskade bränsleförbrukningen, minskar samtidigt utsläppen från motorn. Nimbus fortsätter därmed på sin inslagna väg, mot att utveckla båtar som alltmer minskar miljöbelastning såväl vid produktion som vid användande.



Till båtens utmärkande egenskaper hör en mängd innovativa lösningar. Goda stuvutrymmen och en planlösning som ger stora sociala utrymmen som passar för hela familjen eller för att umgås med vänner och bekanta. I den generösa förkabinen inryms en dubbelbädd, med stora förvaringsutrymmen i form av utdragslådor, en garderob och flera välplacerade mindre stuvfack och hyllor.



Gästkabinen på babordssidan har en dubbelbädd, sittytaoch stor garderob. I anslutning till gäst- och förkabin finns en stor toalett, försedd med separat duschkabin. Utöver de två kabinerna i ruffen finns det möjlighet bädda i salongen. I båtens cockpit återfinns pentryt med stora plana ytorgenerösa avställnings- och förvaringsutrymmen. Spis och diskho ligger dolt under eleganta corianskivor, vilka snabbt och lätt fälls upp. Gott om stuvutrymmen i utdragslådor, specialdesignad utdragbar vin- och glasförvaring och ett rymligt rostfritt kylskåp.



Enkel kapellhantering, mycket tyst och mjuk gång och inte minst en mycket genomtänkt produktionsprocess ger nya Nimbus 335 Coupé dess unika egenskaper. Sammantaget är 335 Coupé en modern, solid och funktionellt båt som med liten påverkan på vår omgivande miljö, är anpassad för ett okomplicerat och njutbart liv till sjöss.



Nimbus Coupé är marknadens i särklass mest sålda modellserie med över 3 000 producerade båtar genom åren och därigenom en av världens populäraste långfärdsbåtar.



Teknisk översikt
Längd / Length over all (L.O.A.) 10, 27 m
Bredd / Width 3,20 m
Djupgående / Draught 1,05 m
Vikt / Weight 4 500 kg
Bränsletank / Fuel tank 480 l
Vattentank / Water tank 190 l
Batterier / Batteries 6x12V - 75 Ah
CE-kategori / CE-category B
Antal kojer / No. of beds 4+2

Motoralternativ / Engine alternative
Volvo Penta D4-225/260/300 (165/191/221 kW)

Pressmeddelande från: Nimbust