Artikeln publicerad: 090109
Moelven Töreboda storsatsar i lågkonjunkturen – bygger helt ny fabrik



Målet är att bli Europas modernaste projektfabrik 2015.

Moelven Töreboda väljer att satsa i den nuvarande lågkonjunkturen för att stå starka när det vänder. Sedan 2004 har företaget arbetat för att gå från volymtillverkning till värde, och nu står man inför det sista och största steget med att bygga en ny fabrik. De senaste åren har Moelven Töreboda även investerat i ett nytt affärssystem, byggt nya kontorslokaler i Töreboda, samt utvecklat Europas modernaste kapanläggning för hög service med snabba leveranser. Moelvenkoncernen satsar på Moelven Töreboda, på grund av den erfarenhet och kompetens man har.

”Vi har som mål att bli Europas modernaste projektfabrik 2015” berättar Roger Roser, VD på Moelven Töreboda. ”Den nya investeringen frigör nya möjligheter till att skapa bättre produkter och högre servicegrad till våra kunder. Detta beslut säkerställer våra mål i framtiden” fortsätter han.

Moelven Töreboda AB är Europas äldsta limträfabrik med anor från 1919 och företaget har alltid strävat efter att utvecklas och bli ytterligare ledande inom sin nisch. Nu storsatsar man, och bygger en helt ny projektfabrik för större konstruktioner i Töreboda. En investering på 59 miljoner som kommer att resultera i nya lokaler på 2850 m2 och en helt ny maskinpark. Projektfabriken kommer att producera limträbalkar med hög flexibilitet. Företaget har etablerat sig som en pålitlig och kvalitetssäker partner inom större konstruktioner, och har varit inblandat i internationella projekt i bland annat Japan, Polen och England. De senaste åren har man dock inte kunnat exportera, då fabriken varit fullbelagd av svenska projekt, något som den nya investeringen kommer att råda bot på.

”Investeringen i en ny projektfabrik möjliggör ytterligare expansion” säger Roger Roser. ”Miljöargumentet kommer att bli allt viktigare i bärande konstruktioner, vilket gör att limträ är en konkurrensstark produkt på marknaden i hela Europa” fortsätter han.

Den nya fabriken, som skall stå färdig hösten 2010, kommer alltså att möta den ökande efterfrågan på miljövänliga byggprodukter, och Moelven Töreboda har även ökat den interna kompetensen för att kunna möta marknadens allt högre krav. Företaget har projekt inom alla användningsområden, sporthallar, arenor, handelsområden, lantbruk, kontor och bostäder. Som exempel på stora projekt kan man nämna Göransson Arena i Sandviken, en sportarena med limträbågar på 93 meters spann, och handelsområdet Stallsiken i Skövde.

Limträets miljö- och byggfördelar
Limträ är ett helt organiskt konstruktionsmaterial som optimerar de tekniska egenskaperna hos träet, samtidigt som hänsyn tas till miljöaspekterna. Själva materialtillverkningen är också en resurssnål process. Råmaterialen är inhemskt barrträ (gran) och ett miljövänligt lim, och eftersom materialet ofta ”skräddarsys” för beställaren ger det inte upphov till några betydande byggrester på byggplatsen.

Pressmeddelande från: Moelven