Artikeln publicerad: 090107
Götene får guldstjärna för turismstrategi

Götene tillhör de nästan 70 procent av Sveriges kommuner som har en turismstrategi. Det visar en ny undersökning från Föreningen Turism i Sverige, FörTur, som därför ger Götene en guldstjärna. Samma undersökning visar att nio av tio kommuner spår att turismen kommer få ökad betydelse för antalet arbetstillfällen i kommunen de närmsta fem åren.

- Trots att nio av tio kommuner tror att turismnäringen får en ökad betydelse i framtiden saknar var femte kommun en turismstrategi. Götene kommun är en av de kommuner som faktiskt har en turismstrategi, det kan göra det enklare för kommunen att tillvarata turismens stora möjligheter att skapa arbetstillfällen och skatteintäkter, säger Eva Hedenström, vd på FörTur.

En turismstrategi innebär ofta att kommunen i samverkan med turismnäring och det övriga lokala näringslivet utvecklar gemensamma strategier. Utöver att själva turistattraktionerna måste fungera för att turisterna ska strömma till krävs engagemang från alla delar av en kommuns näringsliv och från kommunen själv. Det krävs en helhetssyn som omfattar flera områden inom de kommunala verksamheterna. Många kommunala tjänstemän kommer i kontakt med turismfrågorna, utan att riktigt vara medvetna om det.

Vem ser till att turismen beaktas i samhällsplaneringen och vilka konsekvenser har bygglovshantering för turismutvecklingen? Skyltningen för gående och cyklister till sevä

Sju av tio kommuner uppger att de redan har en turismstrategi, antingen inom kommunen rdheter, logi, aktiviteter mm. Många politiska beslut tas idag utan att man beaktat konsekvenserna för turismen. Höjda hamnavgifter kan exempelvis få ödesdigra konsekvenser för turismens företagare om kryssningsfartygen väljer att lägga till i en annan hamn istället. Hanteringen av utskänkningstillstånd och livsmedelhantering i naturen är en annan aspekt med turistiska förtecken. Politiken sätter i mångt och mycket upp ramarna och villkoren för turismen. Utan kommunens samtycke och positiva inställning blir det ingen turism.
eller som ett samarbete över kommungränserna. Var femte kommun säger att de inte har någon turismstrategi alls. När samma undersökning genomfördes i december 2006 saknade hälften av Sveriges kommuner en turismstrategi. Jämfört med 2008 är det ingen förändring. Att samarbeta med andra kommuner är således något som kommunerna satsar på.

- En turismstrategi är viktig för att kommun och näringsliv ska kunna staka ut vägen för hur de ska få en attraktiv kommun dit turister vill komma. Turismnäringen är, mer än många andra näringar, beroende av att samhällsplaneringen är anpassad till deras behov. Tillväxten i turismnäringen är därför direkt beroende av att kommuner satsar på att skapa gästvänliga, attraktiva miljöer med behovsanpassade vägar och kommunikationer för boende, besökare och företag. Därför är det glädjande att allt fler kommuner skaffar turismstrategier. Nyckeln till framgång är samarbete. Turismnäringen och kommunen måste mötas, soloprestationer fungerar inte, säger Eva Hedenström.

Om undersökningen:

FörTurs undersökning genomfördes via e-post under november med en svarsfrekvens på 88 procent. Antalet respondenter var 254. Totalt 54 kommuner (21,5 procent) har uppgett att de inte har någon form av turismstrategi alls.

Har kommunen utarbetat en turismstrategi/turismpolitiskt program eller motsvarande för utvecklandet av turismen i kommunen?
Ja: 127 respondenter (50 procent)
Nej: 84 respondenter (33 procent)
På gång: 29 respondenter (11,5 procent)
Vet ej/inget svar: 14 respondenter (5,5 procent)

Har kommunen tillsammans med grannkommuner utarbetat en turismstrategi/turismpolitiskt program för att utveckla turismen tillsammans?
Ja: 126 respondenter (49,6 procent)
Nej: 96 respondenter (37,8 procent)
På gång: 17 respondenter (6,6 procent)
Vet ej/inget svar: 15 respondenter (6 procent).

Totalt 175 respondenter uppgav att de har antingen en gemensam eller en egen turismstrategi (69 procent).

Vilken betydelse, när det gäller antalet arbetstillfällen, tror du att turismnäringen kommer att ha för din kommun om fem år?
Ökad betydelse: 228 respondenter (89 procent)
Inget svar: 4 respondenter (2 procent)
Oförändrad betydelse: 22 respondenter (9 procent)
Götene svarade: Ökad betydelse

Är turismen omnämnd i kommunens översiktsplan?
Ja, som en av flera näringar: 196 respondenter (77,2 procent)
Ja, som kommunens främsta näring: 10 respondenter (3,9 procent)
Nej: 21 respondenter (8,3 procent)
Inget svar: 8 respondenter (3,1 procent)
Övrigt: 19 respondenter (7,5 procent)
Götene svarade: Ja, som en bland flera näringar/delar

Är turismen utpekad som en prioriterad del/näring i kommunens utvecklingsstrategi eller motsvarande?
Ja, som en av flera näringar: 174 respondenter (68,5 procent)
Ja, utpekad som kommunens främsta näring: 13 respondenter (5,2 procent)
Nej: 49 respondenter (19,3 procent)
Inget svar: 8 respondenter (3,1 procent)
Övrigt: 10 respondenter (3,9 procent)
Götene svarade: Ja, som en bland flera näringar/delar

Hur tror du att lågkonjunkturen påverkar turismnäringens omsättning i din kommun?
Turismnäringen kommer inte att påverkas: 90 respondenter (35,4 procent)
Turismnäringen kommer att minska något: 90 respondenter (35,4 procent)
Turismnäringen kommer att växa: 69 respondenter (27,2 procent)
Turismnäringen kommer att minska i mycket stor utsträckning: 1 respondent (0,4 procent)
Inget svar: 4 respondenter (1,6 procent)
Götene svarade: Turismnäringen kommer att minska något

Pressmeddelande från: För Tursim i Sverige