Artikeln publicerad: 090105
Kraftig minskning av antalet omkomna i trafiken 2008

Antalet omkomna i trafiken har sjunkit med mer än 10 procent under 2008 jämfört med 2007 och beräknas bli cirka 420 under 2008 visar preliminära siffror. Det är det lägsta antalet sedan 1945.

- I och med den lugnare ekonomiska tillväxten blir alla de åtgärder som vidtagits under senare år synliga. Detta är en trend i många länder som likt Sverige arbetat intensivt och på bred front och visar att många av de insatser som gjorts varit mycket effektiva, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Antalet omkomna barn har minskat kraftigt, från 32 till 19. Det har också skett en minskning av trafikdödade gående samt omkomna i mötesolyckor. Den tidigare kraftiga ökningen av dödsolyckor med motorcyklar och mopeder har avstannat och för motorcyklister har antalet omkomna minskat från 60 till 51.

Minskningen av antalet omkomna kan förklaras av dels en vikande ekonomi, som i sin tur påverkar trafikens omfattning och sammansättning, dels av att omfattande trafiksäkerhets-åtgärder vidtagits under senare år. Under 2008 har 300 km mötesfriväg öppnats för trafik, vilket innebär att det nu finns närmare 4 000 km mötesfriväg. Andelen trafik som går på mötesfria vägar har ökat till cirka 40 procent på det statliga vägnätet, och antalet trafiksäker-hetskameror har successivt ökat till närmare 1 000 under 2008. Säkerheten hos bilar har fortsatt att förbättras kraftigt, inte minst andelen bilar med antisladdsystem som nu är mellan 97 och 98 procent av nybilsförsäljningen. Hastighetsnivån har gått ned något, speciellt hastighetsöverträdelser med mer än 5 km/t. Rattonykterheten har dock inte förbättrats, och inte andelen förare som använder bilbälte.

- Utvecklingen mot en allt säkrare trafik är mycket positiv, samtidigt är det en besvikelse att några faktorer inte påverkats nämnvärt. Dit hör nykterhet och användningen av bilbälte. Fortfarande är cirka 25 procent av de dödade bilförarna påverkade av alkohol, och mellan 40 och 45 procent av de som omkommit i bil använde inte bilbälte. Här finns en mycket stor möjlighet att öka trafiksäkerheten kraftigt, fortsätter Ingemar Skogö.

Preliminära uppgifter visar att det skett en liknande minskning av trafikdödade i många andra länder, dock inte i Danmark och Norge. Sverige behåller en tätposition i säker trafik. I förhållande till befolkningens storlek omkom preliminärt 4.5 personer i trafiken per 100 000 innevånare för 2008. Jämfört med internationella uppgifter från 2007 är detta resultat det näst lägsta av alla världens länder (endast Malta har ett bättre värde).

Sverigekarta trafiksäkerhetskameror (PDF-fil, 216 kB)
Sverigekarta mötesfria vägar (PDF-fil, 237 kB)
Kommentarer till TS-utvecklingen (PowerPoint-fil, 1 MB)

Trafikdödade efter län januari - december åren 2004 - 2008
(preliminära uppgifter för 2008)


Pressmeddelande från: Vägverket