Artikeln publicerad: 090102
Hundratusentals bärbara datorer svävar i fara

- Svensken glömmer bort att säkerhetskopiera sin privata dator

På julafton fick tusentals svenskar en mini-pc i julklapp. Dessa super-bärbara små maskiner har blivit en säljsuccé och enligt Elektronikbranschen har 100 000 sålts under 2008. Det många inte reflekterar över, är att ju mer bärbar en pc är, desto större är risken för att personlig och ibland oersättlig information kan gå förlorad. Telias årliga julundersökning visar att sex av tio personer sällan eller aldrig säkerhetskopierar sin bärbara privata dator.

– Mini-pc:n tar man med sig överallt och den utsätts därmed för större risker. Då och då får den stötar, man kan tappa den eller råka förlägga den. Stöldrisken måste man också se upp med. Därför är det en god idé att regelbundet säkerhetskopiera så att man slipper obehagliga överraskningar, säger Kent Jonsson, marknadschef Bredbandstjänster på Telia.

Telias årliga julundersökning visar att sex av tio (58 procent) sällan eller aldrig säkerhetskopierar sin bärbara privata dator. Samtidigt är det den tekniska pryl som man tycker vore jobbigast om den gick sönder, näst efter mobiltelefonen (32 respektive 49 procent). Mer än dubbelt så många tycker det är jobbigt att förlora sina privata filer i jämförelse med att förlora jobbfiler (44 procent mot 17 procent). Av de som säkerhetskopiera sin privata bärbara dator gör 39 procent det hemifrån via lokalt nätverk eller fast bredband och 3 procent via det mobila bredbandet.

Enligt Elektronikbransschen såldes uppskattningsvis 100 000 mini-pc under 2008 och prognosen för 2009 ligger på 300 000.

Fem enkla tips till den nyblivne mini-pc-ägaren

  1. Säkerhetskopiera regelbundet – minst en gång i veckan, helst varje dag.
  2. Kontakta din operatör som troligen har en tjänst för säker lagring som säkerhetskopierar din dator automatiskt.
  3. Det är smidigast och går snabbats att säkerhetskopiera när du är hemma eller har tillgång till snabb uppkoppling via fast bredband/trådlöst nätverk. Men självklart kan du också säkerhetskopiera via din mobila bredbandsuppkoppling.
  4. Ett alternativ är att skaffa en extern hårddisk. På dessa brukar det oftast finnas ett förinstallerat program som automatiskt kan ta hand om säkerhetskopieringen.
  5. Ett bra fodral till din bärbara dator gör den lite mer stötsäker och är ett billigt sätt att hålla den fräsch från repor.

Pressmeddelande från: TeliaSonera